perjantai 15. tammikuuta 2021

Uunituoreet oppaat urheilijan häiriintyneestä syömisestä valmentajille ja vanhemmille saatavilla nyt ilmaiseksi

 

Valmentajat, vanhemmat ja muu urheilijan lähipiiri ovat tärkeässä roolissa urheilijoiden häiriintyneen syömisen ennaltaehkäisemisessä, tunnistamisessa ja hoitoon ohjaamisessa. Siksi olemme kirjoittaneet kattavat oppaat avuksi urheilijan tukemiseen parhaalla mahdollisella tavalla. Katso vinkit tekstin lopussa esiteltävistä oppaista ja nettisivuiltamme.

 

 

Syömisen häiriöt ovat väestössä kasvava ongelma. Sama valitettava trendi näkyy myös urheilussa. Urheilijoilla häiriintynyt syömiskäyttäytyminen on yleisempää kuin muussa väestössä. Häiriintynyt syöminen voi pitkittyessään johtaa syömishäiriöihin, jotka ovat vakavia sairauksia. Kuitenkin jo lieväkin syömishäiriöoireilu voi heikentää urheilijan terveyttä, suorituskykyä ja kehittymistä merkittävästi.

Mitä pikemmin mahdollisiin syömisen häiriöihin puututaan, sitä nopeammin niistä yleensä toivutaan ja sitä helpompaa niiden hoitaminen on.

Koska häiriintynyt syöminen on urheilijoiden parissa niin yleistä, on todennäköistä, että valmentajat, vanhemmat ja muut urheilijoiden kanssa toimivat kohtaavat arjessaan urheilijoita, joilla on haasteita esimerkiksi syömisensä ja kehonkuvansa kanssa.

Miten tällaisessa tilanteessa kuuluisi toimia? Puuttuminen toisen syömiskäyttäytymiseen voi tuntua hankalalta, vaikka huomaisi, että se ei ole terveellä pohjalla. Asia voi tuntua liian henkilökohtaiselta, ja oikeiden sanojen tai oikean ajankohdan löytäminen vaikealta. Olemme koonneet valmentaja- ja vanhempainoppaat sekä nettisivut urheilijan häiriintyneestä syömisestä avuksi näihin haasteisiin.

Oppaat ja nettisivut ovat osa Syömishäiriökeskuksen 2020 käynnistynyttä Oman Elämänsä Urheilija -projektia, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä urheilijoiden häiriintynyttä syömiskäyttäytymistä.

Toivomme näiden oppaiden ja nettisivujen antavan valmentajille, vanhemmille ja muulle urheilijan lähipiirille ymmärrystä urheilijoiden häiriintyneestä syömiskäyttäytymisestä. Materiaalit ovat vapaasti jaettavissa, tulostettavissa ja käytettävissä (lähdeviitteet huomioiden) kaikille urheilijoiden parissa toimiville.

 

Oman Elämänsä Urheilija -nettisivut

https://www.syomishairiokeskus.fi/uusi/oeu2020/

Sivuilta löydät kattavia tekstejä seuraavista aiheista:

  • Urheilijalle: urheilijan häiriintynyt syöminen
  • Valmentajalle ja huoltajalle: urheilijan häiriintynyt syöminen
  • Urheiluravitsemus
  • Urheilijan psyykkinen hyvinvointi
  • Urheilijan elämänhallinta
  • Lisämateriaalia aiheesta

Valmentajaopas I: suomeksi ja ruotsiksi
Teoriaa urheilijan häiriintyneestä syömiskäyttäytymisestä: mitä häiriintynyt syöminen on ja miksi urheiluväen olisi tärkeä ymmärtää syömishäiriöoireilun riskit.
Tekijä: Oman Elämänsä Urheilija -projekti/Syömishäiriökeskus

Valmentajaopas II: suomeksi ja ruotsiksi
Vinkkejä ja työkaluja urheilijan häiriintyneen syömiskäyttäytymisen tunnistamiseen ja hoitoonohjaukseen: käytännön vinkkejä ja työkaluja siihen, millaisiin asioihin valmentajien olisi hyvä kiinnittää huomiota urheilijan syömiskäyttäytymisessä.
Tekijä: Oman Elämänsä Urheilija -projekti/Syömishäiriökeskus

Valmentajaoppaiden työkalut
Valmentajaoppaissa annetut konkreettiset työkalut ja vinkkilistat koottuna yhteen tiedostoon.
Tekijä: Oman Elämänsä Urheilija -projekti/Syömishäiriökeskus

Vanhempien opas
Tietoa häiriintyneestä syömiskäyttäytymisestä urheilijan vanhemmille.
Tekijä: Oman Elämänsä Urheilija -projekti/Syömishäiriökeskus

Mitäs nyt – näkökulmia elämänhallintaan urheilu-uran päättyessä
Oppaaseen on koottu näkökulmia elämänhallintaan urheilu-uran päättyessä. Teemat käsittelevät urheilijan identiteettiä, mielen hyvinvointia, sosiaalisia suhteita ja arkea.
Tekijät: Satu Linnasalmi ja Hanna Salo/Metropolia Ammattikorkeakoulu 


Tervetuloa tutustumaan uusiin nettisivuihin ja oppaisiin!

Maria Heikkilä

Elintarviketieteiden tohtori, OEU-projektipäällikkö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti