perjantai 18. elokuuta 2017

Syömishäiriöt puhututtavat – Kysymykset, joihin on vaikea vastata

Huomaan usein uusia ihmisiä kohdatessani, että syömishäiriöt puhututtavat, ihmetyttävät ja kiinnostavat ihmisiä ilmiönä. Moni kysyjä sanoo, että ei oikeastaan tiedä syömishäiriöstä juuri mitään, mutta on joskus ehkä kohdannut jonkun, joka on sairastunut syömishäiriöön. Kyselijöiden runsaus viestii minulle, että syömishäiriöt tiedostetaan jollain tasolla nykypäivänä, mutta niitä ei edelleenkään juuri ymmärretä. Syömishäiriöiden ympärillä leijuu utumainen pilvi, mikä pitää sisällään ymmärtämättömyyttä, väärinymmärrystä ja mystiikkaa.Olen myös huomannut, että vaikka olenkin työskennellyt jo melko kauan syömishäiriöiden parissa tavalla tai toisella, en osaa vastata moniinkaan kysymyksiin. Luulen osaavani, mutta sitten huomaan, että vastaukseni jäävät kuitenkin puolivillaisiksi. Tämä johtunee siitä, että syömishäiriöt ovat vaikeita sairauksia osittain juuri siksi, että monesti selkeitä vastauksia ei ole. Syömishäiriön muotoja on yhtä monta kuin sairastunuttakin ja toipumisen tarinatkin ovat aina yksilöllisiä.

Esimerkiksi sairauden syihin vastaaminen on ollut minulle yllättävän haastavaa. Olisi helppo heittää, että syömishäiriö johtuu siitä ja tuosta, mutta todellisuudessa sairauden syiden ymmärtäminen ei ole niin yksioikoista. Sairastuneella voi olla jokin selkeä elämäntapahtuma, mikä on osaltaan johtanut sairastumiseen, mutta tapahtuma ei kuitenkaan yksin selitä, miksi ihminen reagoi siihen juuri syömishäiriöllä. Yhtä usein ihmisen elämäntarinaa tarkasteltaessa, mitään selkeää osoitettavaa syytä ei löydy. Vastauksena monen asian summa puolestaan tuntuu jättävän kysyjän tiedon nälkään, sillä monien asioiden yhdistäminen mielessä sairauteen johtavaksi ei ole helppoa. Yksi suosimani vastaus sairauden syihin on nykyään se, että syömishäiriö on oire jollekin muulle ongelmalle, jota sairastunut ei ole pystynyt kestämään tai muutoin selvittämään.

Toinen vaikea kysymys minulle on ollut median ja länsimaalaisen kulttuurin rooli syömishäiriöiden yhteydessä. Intuitiivinen vastaukseni kysyjille on, että syömishäiriö ei johdu mediasta ja länsimaisesta kulttuurista, vaikka tiedänkin, että vastaus on osittain harhaanjohtava. Syy miksi en halua painottaa niiden roolia on se, että en halua antaa kuvaa syömishäiriöistä pinnallisina ja ulkonäkökeskeisinä sairauksina. Tiedostan kuitenkin, että median viestinnällä ja länsimaalaisilla kauneusihanteilla on lusikkansa sopassa, mutta haluan viestittää kysyjille, että yksilöllisellä tasolla syömishäiriö on aina paljon monimutkaisempi sairaus.

On kuitenkin sanomatta selvää, että toipumisen tiellä jatkuvasti joka suunnasta kimpoilevat kauneusihanteet, eivät helpota kenenkään taivalta. Siksi toivonkin, että media ja yhteiskuntamme kantaisivat myös vastuunsa. Esimerkiksi laihduttamisvinkkien jakaminen syömishäiriöistä puhuttaessa on mielestäni vastuutonta. Medialla voi kuitenkin olla arvokas rooli ymmärryksen lisäämisessä, joten toivoisin näkeväni yhä enemmän sellaista viestintää, mikä ennalta ehkäisee syömishäiriöitä ja auttaa ymmärtämään sairauden todellista luonnetta. Median viestinnässä tulisi näkyä, että syömishäiriöissä ei ole mitään kadehdittavaa, eikä upea tai hoikka ulkokuori ole mikään tae onnellisuudesta.

Kolmas vaikea kysymys on mielestäni, voiko syömishäiriöstä parantua kokonaan. Minusta tuntuu, että usein kysyjällä on jo valmiiksi ennakko-oletus, että ei voi – kerran anorektikko, aina anorektikko jne. Minulle on joskus jopa loukkaannuttu, kun olen vastannut, että kyllä syömishäiriöstä voi parantua kokonaan. En täysin ymmärrä, miksi vastaukseni aiheutti suuttumusta. Minun järkeni mukaan vastaukseni oli lohdullinen. Toiselle se ei sitä kuitenkaan ollut.

Kysymykseen vastaaminen on mahdollisesti siksi vaikeaa, että parantumisen määritelmät eivät ole yhtenäisiä. Monet parantumisen määritelmät ottavat huomioon fyysiset muutokset sekä käyttäytymisessä tapahtuvat muutokset. Paino korjaantuu (erityisesti anoreksiassa), näkyvät oireet jäävät pois ja ruokailutottumukset normalisoituvat. Ihminen on saanut ehkä tämän jälkeen terveen paperit, mutta kun romahdus on tapahtunut, on ihmisellä mennyt usko täydellisen parantumisen mahdollisuuteen. Ongelmana on kuitenkin ollut ehkä se, että ajattelussa tapahtuvaa muutosta ei ollut ehtinyt tapahtua ennen, kuin ihminen oli määritelty parantuneeksi.

Ajattelussa tapahtuva muutos onkin huonommin määritelty parantumisen määritelmissä. Väittäisin, että juuri ajatusten sisältö on se, mikä lopulta ratkaisee, onko parantuminen todella tapahtunut. Minäkuva on muuttunut positiivisemmaksi, tunteita on helpompi kuunnella ja käsitellä eikä negatiivinen ja pelkojen värittämä ajattelu enää hallitse elämää. Tässäkin on kuitenkin oma kommervenkkinsa. Jos esimerkiksi anoreksiasta toipunut joskus ajattelee kehostaan negatiivisesti tai bulimiasta toipunut huomaa ajattelevansa lenkille lähtöä herkuttelun jälkeen, niin tarkoittaako se, että täydellinen parantuminen ei ole tapahtunut. Odotammeko kenties parantuneilta jotain sellaista vahvuutta ja täydellisyyttä, mikä on paljon vaadittu myös heiltä, jotka eivät ole koskaan sairastaneet syömishäiriötä?

Muistammeko, että loppujen lopuksi ulkonäköhän oli vain osa syömishäiriötä? Yksi ajatuslipsahdus ulkonäkökeskeiseen maailmaan ei vielä tee kenestäkään täysin parantumatonta. Kun elämämme yhteiskunnassa, jossa lähes kaikki ympärillä riemuitsevat jo yhdestä pudotetusta kilosta, mielestäni olisi kohtuutonta olettaa, että syömishäiriöstä toipunut ei koskaan enää kohtaisi sellaisia ajatuksia. Keskeisempää onkin tarkastella, kuinka usein näitä ajatuksia on ja millaisen otteen ajatukset ihmisestä saavat. Tältä pohjalta sanoisin, että olen kohdannut useita ihmisiä, jotka ovat parantuneet täysin. Ajatukset ovat muuttuneet positiivisemmiksi ja syömishäiriö ei enää ota valtaa vaikeina hetkinä, vaan ihminen on oppinut hyödyntämään terveitä keinoja ahdistuksesta selvitäkseen.

Vaikeita kysymyksiä on toki enemmänkin, mutta tässä oli muutama kysymys, joihin minun on ollut vaikea vastata. Millaisia vaikeita kysymyksiä sinä olet kohdannut? Entä miten vastaisit kysymyksiin, jotka minä olen kohdannut?


Terveisin,

Venla Eronen

13 kommenttia:

 1. Itsekin olen törmännyt usein kysymyksiin siitä, miksi minä olen sairastunut syömishäiriöön? Tai mitkä ovat yleensä syitä sairastumiseen? Mutta kun useinkaan ei ole olemassa yhtä syytä tai edes muutamaa. Paljon olen miettinyt omaa sairastumista ja siihen johtavia syitä. Usein sairastumiseen vaikuttaa koko elämäntilanne ja erityisesti asiat, jotka saavat henkilön kokemaan pelkoa/ahdistusta/syyllisyyttä. Näitä tunteita hän ei ehkä tunnista tai hän ei löydä keinoa purkaa näitä negatiivisia tunteita. Silloin syömishäiriö voi joillakin ihmisillä tulla keinoksi hallita näitä tunteita.. Mutta on mielestäni hyvä asia, että sinä ammattilainen et laita syytä median ja länsimaisen kulttuurin kauneusihanteille, koska se useinkaan ei ole varsinainen syy. Toki olisi ihana asia, jos hoikkuutta ei niin arvostettaisi vaan puhuttaisiin mielummin kehopositiivisuudesta!

  VastaaPoista
 2. Kiitos paljon, Venla, jälleen oikein hyvä kirjoitus! Tykkäsin erityisesti ajatuksista parantumisen määritelmästä, ettei saa odottaa parantuneilta täydellisyyttä (esim. ei koskaan enää ”ajatuslipsahduksia ulkonäkökeskeiseen maailmaan”). Ajatuksia tulee ja menee, ne tunnistetaan, mutta niiden mukaan ei enää mennä.

  VastaaPoista
 3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!
   En ole ammattilainen mutta vastaan silti, sillä vähän aikaa sitten keskustelin tästä aiheesta ystäväni kanssa.

   Kyllä on totta, että jotkut haluavat sairastua syömishäiriöön, mutta mielestäni siinä on kyse yhtälailla syömishäiriöstä oli se sitten tarkoituksella hankittu tai ei. Yleensä kaikki ei ole hyvin jos haluaa tietoisesti sairastua ja sairastunut ei välttämättä itsekään osaa nimetä miksi halusi sairastua. Itse mietin, että hukassa itsensä kanssa olevat nuoret saavat sairaudesta itselleen identiteetin.

   Poista
  2. Se on jokatapauksessa silloin ollut oma valinta. Oli se sitten lähtöisin pahasta olosta tai mistä ikinä. Mikäli on päättänyt etukäteen sairastuttaa itseensä, kirjoittanut päiväkirjaan että "hommaa anoreksian" jne, kuten esimerkiksi yllä mainitsemassani tapauksessa. Silloin se on ollut oma valinta _sairastua_.

   Poista
  3. Lisättäköön vielä, että minun mielestäni silloin on tekopyhää väittää ettei millään tavoin sairastunut ole voinut vaikuttaa siihen sairastuuko vai ei. Ainahan syömishäiriön takana on ongelma/ongelmia, mutta on eri asia sairastua vaivihkaa kuin sairastuttaa itsensä tarkoitushakuisesti.

   Poista
  4. Hei! Tämän viestin kirjoitinkin jo aiemmin, mutta laitan sen tähän nyt uudestaan: MOT-dokumentista ja Ainosta on kommentteja melko paljon Omenatuvassa. Blogin ylläpitäjänä minusta kommentoini alkaa pikkuhiljaa vaikuttaa nettikiusaamiselta. Kuinka kauan Ainon pitää kantaa taakkaa siitä, että osallistui dokumenttiin? Minusta kohtuuttoman kauan hän on siitä jo saanut kuulla. Toivoisinkin, että Ainon parjaaminen blogisamme voitaisiin lopettaa. Huomiohakuisuusteemasta ja syömishäiriön tietoisesta valitsemisesta saa keskustella, mutta siihen olemme jo melko usein eri kohdissa vastanneet. Jatkossa suosittelen kaikkia aiheesta kiinnostuneita lukemaan Pia Charpentierin kirjoituksen täältä: http://syomishairiokeskus.blogspot.fi/2016/06/onko-syomishairion-sairastaminen.html. Tämän vuoksi poistin nyt Omenatuvasta yhden kommentin.

   Terveisin,

   Venla Eronen

   Poista
  5. Komppaan myös Idan kommenttia. Valittua tai ei, niin kyse on syömishäiriöstä. On myös hyvä miettiä, että onko syömishäiriö oikeasti jo alkanut, kun ihminen on päättänyt "hankkia" itselleen syömishäiriön. Itse uskoisin, että on, vaikka selvä oireilu alkaisikin vasta "valinnan" jälkeen.

   Terveisin,

   Venla Eronen

   Poista
  6. Syömishäiriön tietoinen hankkiminen on kiinnostava ilmiö ja näin ollen Mot-dokumentti on helppo esimerkki ja viittaus aiheesta puhuttaessa. Onhan se tavallaan "antanut kasvot" ilmiölle ja puhututtanut ihmisiä. Ainosta minulla ei ainakaan ole ollut tarvetta keskustella sen enempää tai pohtia juuri hänen syitä toimia kuten toimi. Pahoittelut siis, mikäli tämä aiempi kommenttini tulkittiin väärin!
   Valitettavasti tuppaa olemaan niin, kun kerran julkisuuteen jotain sanot niin siellä se pysyy. Aiheesta on silloin sallittua keskustella. Monista muistakin TV-ohjelmista keskustellaan internetissä, televisiosarjoista haastatteluihin. En ole lukenut kaikka aiempia kommenttikenttiänne ja näin ollen ole ollut tietoinen kaikista kommenteistanne. Tuli siis aika yllätyksenä, että asialliseksi tarkoitettu kirjoitukseni sai aikaan "nettikiusaajan"-leiman.

   Poista
  7. Onko kanssanne mahdollista keskustella/kysyä/pohtia asioista ilman, että ne näkyvät julkisesti?

   Poista
  8. Pakko vielä sen verran sanoa, kun jäi vaivaamaan tämä nettikiusaaja-leima tuon poistetun kommenttini myötä. Eihän se ole Ainon vika, että hän on vastannut rehellisesti siihen, mitä haastattelussa on kysytty. Tässä rehellisyys oli sitä, että sairastuminen oli tietoinen valinta ja projekti, sekä huomionhaku keino. Ennemminkin ohjelman tekijät olisivat voineet ottaa suuremman vastuun haastateltavan valinnassa. Miksi ylipäätään ottaa juuri se yksi harvoista itsensä tarkoituksella sairastuttaneista, kun ohjelman tarkoitus oli lisätä heidän ei samoin toimineiden kuuluvuutta ja tietoa, että sairaus ei ole oma valinta. Lieneekö sitten haluttukin herättää kohua ja tietoisesti valittu haastateltava ja kysymykset niin, että se provosoi muita sairastuneita. Tunteita varmasti herää suuntaan ja toiseen Ainon sanoista, etenkin tuollaisen ohjelman yhteydessä. Sen valossa ymmärrän kärkkäät kommentit, jopa vihaiset siitä, miten joku on todella kehdannut niin tehdä. Tuntuuhan se epäreilulta, että jollekin sairaua on tavoite, kun toiset pyristelevät irti minkä ehtivät. Ohjelma itsessään meni vikaan, kun alkoi mässäillä sillä, kuinka sairaus on itse aiheutettu. Joten kritiikki ohjelman tuottaneille ihmisille. Hehän ovat saaneet valita, mitä televisioon laittavat.

   Poista
  9. Hei! Pahoitteluni, että vastaamisessa on kestänyt. Meille on mahdollista laittaa sähköpostia. Minun kirjoituksiini liittyen voi laittaa viestiä osoitteeseen venla.eronen@syomishairiokeskus.fi ja Pian kirjoituksiin osoitteeseen pia.charpentier@syomishairiokeskus.fi.

   Nettikiusaamisella tarkoitin sitä, että yksittäistä ihmistä kommentoidaan usein täällä Omenatuvassa olipa kirjoituksen aihe mikä tahansa. On totta, että jos kerran on julkisuudessa, niin sinne "jää". Omenatuvan ylläpitäjinä voimme kuitenkin rajata yksittäisiin henkilöihin kohdistuvat kommentit, jos ne meistä yltyvät liiallisuuksiin. Tässä tapauksessa raja on jo mennyt, koska niin usein Ainosta on täällä jo puhuttu.

   Terveisin,

   Venla Eronen

   Poista