perjantai 3. maaliskuuta 2017

Päivä Kuntoutus- ja hoitoyksikössä

Sain taannoin toiveen Omenatuvan lukijalta, että kertoisin hieman osaston arjesta. Päätinkin tarttua toiveeseen. Tässä kuvaus yhdestä satunnaisesta päivästä.

Aamu 


Saavun töihin klo: 7.28. Työkaverini istuu jo kansaliassa kuuntelemassa aamuraporttia yöhoitajalta ja hörppii kahvia. Hyvä niin, sillä olen havainnut, että ilman kahvia kyseinen hoitaja ei aina oikein käynnisty. Hänellä olikin aikoinaan kahvikuppi, jossa luki ”THE BOSS”. Se oli sellainen reippaasti yli puolen litran vetoinen. Nykyään omat kupit on korvattu yhteisillä teemakupeilla. Kahvikuppiunionin vuoksi tuo hoitaja tarvitseekin nykyään 3-4 kuppia kahvia aamuisin, sekoitussuhde puolet kahvia puolet maitoa. Silmien viirumaisesta muodosta päättelen, että nyt on meneillään vasta ensimmäinen kuppi. Toista kuppia aloittaessaan hoitajan silmät avautuvat lisää joka hörppäyksellä ja hän alkaakin pikku hiljaa herätä aamu-unisesta horroksestaan. Raportti voi alkaa. Kuulemme mitä osaston asukkaille kuuluu ja jaamme työtehtävät.Hoitajat suuntaavat raportilta keittiöön. Kurkkaamme millaista puuroa yöhoitaja on keittänyt. Nälkä alkaa olla. Onneksi kohta pääsemme syömään. Annostelemme ateriat tarkasti valmiiksi ravitsemusterapeutin kanssa laaditun ateriasuunnitelman mukaisesti niille asukkaillemme, jotka eivät sitä vielä itse vointinsa vuoksi tee. Tämän jälkeen kutsumme loput asukkaat keittiöön annostelemaan itse aamupalansa. Seuraamme annostelua ja ohjaamme tarvittaessa. Joskus syömishäiriö aiheuttaa sitä, että ruuan annostelussa yritetään monenmoisia silmänkääntötemppuja. Lempeän napakasti näissä hetkissä hoitaja kehottaa ottamaan vielä vähän lisää.

Osalla asukkaistamme annostelu ja syöminen sujuu jo niin hyvin, että heidän ei tarvitse enää noudattaa ravitsemusterapeutin kanssa laadittua ateriasuunnitelmaa.  Nämä asukkaat kuvaavat annostelunsa MealLogger-palveluun. Näin voimme seurata ja tukea asukkaan syömistä kokonaisuutena, jolloin asukas voi rohkeammin kuunnella tarpeitaan ja makumieltymyksiään yksittäisellä aterialla ja syömiseen tulee normaalia vaihtelua kokonaisuuden pysyessä kuitenkin sopivana.

Annostelun jälkeen siirrymme ruokailemaan. Osa jää ruokailutilaan syömään niin kutsuttuun isoon pöytään. Osa asukkaistamme puolestaan tarvitsee hoitajan henkilökohtaisen tuen, jolloin he saavat syödä hoitajan kanssa rauhassa kahdestaan. Itse syön tällä kertaa yhteisissä tiloissa. Tänään porukka on hyvällä tuulella. Se näkyy vilkkaana keskusteluna ja humoristisina juttuina.

Aamupäivä 


Aamupalan jälkeen siirrymme kaikki olohuoneeseen. Pidämme aamupiirin, jossa käymme läpi kaikkien ohjelman päivällä. Päivän tunnelmiakin jaetaan. Aamupiirin jälkeen asukkaat päättävät pelata yhdessä Trivial pursuittia. Hoitajatkin pääsevät peliin mukaan. Asukkaat ovat sellaisia mestaritietäjiä, että hoitajat saavat olla huulet pyöreinä. Itse taisin vastata väärin kysymykseen kuka oli ensimmäinen presidenttimme :D Onneksi tuosta kömmähdyksestä pystyy oppimaan ja siitä selviää muutenkin huumorilla.Olohuoneessa vietettävän yhteisen ajan jälkeen asukkailla on oman viikkosuunnitelmansa mukaista ohjelmaa. Osalla voi olla omahoitajakeskusteluja, terapiaa, harrastuksia, koulua tai omaa vapaa-aikaa. Osa käy ehkä ulkoilemassa tai asioimassa osaston lähiympäristössä. Itse keskustelen yhden asukkaan kanssa. Mietimme yhdessä miten sosiaalista verkostoa voisi laajentaa ja miten sosiaalisiin tilanteisiin liittyvä jännitys voisi hieman helpottua.

Aamupäivän aikana yksi hoitajista kurkkaa lomalla olevan asukkaan MealLogger-ateriakuvia ja kommentoi niitä suoraan MealLogger-sovelluksessa. Lomalla oleva asukas saa puhelimeensa ilmoituksen saapuneista kommenteista. Näin myös kotilomilla voi saada tukea ruokailujen sujumiseen.  Yksi hoitajista keskustelee ravitsemusterapeutin kanssa, miten asukas on edistynyt ravitsemusterapeutin ohjaamassa keittiöryhmässä.


Lounasaika


Kello on 10.45. Asukkaat alkavat siirtyä olohuoneeseen odottelemaan lounasta. Yksi asukkaista keskustelee vielä huoneessaan hoitajan kanssa, sillä lähestyvä ruokailu pelottaa häntä. Hoitaja rauhoittelee asukasta ja asukas saakin varmuutta siihen, että syöminen ei aiheuta mitään pahaa.

Kokki kilauttaa kelloa merkiksi siitä, että lounas on valmis. Hoitajat ja asukkaat, jotka saavat annostella ruokansa itse, siirtyvät keittiöön. Kokki on taikonut herkullista  ja tuoksuvaa ruokaa. Tänään on vuorossa intialaisia makuja.  Onneksi olen tänään töissä, sillä intialainen ruoka on yksi lemppareistani. Moni asukaskin on innoissaan.

Annostelujen jälkeen lähden syömään yhdessä tiiviimpää tukea tarvitsevan asukkaamme kanssa.  Rauhoittelen asukasta ja rohkaisen häntä aloittamaan ruokailun. Ohjaan syömistä tarpeen mukaan, mutta yritän myös tuoda tilanteeseen rentoutta. Pian keskustelumme maailmalla matkaamisesta tempaiseekin mukaansa ja ruokailuhetki sujuu ongelmitta. Jaamme asukkaan kanssa haaveen Intiaan matkustamisesta. Intialainen ruoka nostikin tällä kerralla esille elämään liittyviä haaveita ja toiveita.Ruokailun jälkeen kaikki asukkaat siirtyvät olohuoneeseen odottelemaan yhteisen rentoutushetken alkamista. Tänään rentoutuksen pitää hieronnan hyvin hallitseva hoitaja. Hän laittaa rentouttavan musiikin päällä ja hieroo halukkaiden hartioita. Lounaan jälkeinen levottomuus hälvenee. Osa osaa jo nauttia rentoutushetkistä, toisille se on vielä hieman vaikeampaa. Jokainen edistyykin hoidossa omaan tahtiinsa.


Iltapäivä ja päivällisaika


Rentoutuksen jälkeen useimmilla asukkaillamme on jälleen omaa vapaa-aikaa. Yksi lähtee käymään kaupassa, toinen päättää pestä pyykkiä. Loput asukkaamme ryhtyvät pelaamaan korttia. Jossain vaiheessa yhdestä huoneesta kuuluu myös pianonsoittoa.

Iltavuoron hoitajat saapuvat töihin ja kansliassa pidetään päiväraportti. Raportin jälkeen on välipala. Tänään välipalaksi on hedelmärahkaa. Poikkeuksellisesti välipalan jälkeen ei tällä kerralla ole olohuoneessa vietettävää yhteistä hetkeä, sillä ravitsemusterapeutin ohjaama psykoedukaatioryhmä alkaa heti kaikkien syötyä. Tänään psykoedukaatioryhmässä käsitellään suolan käyttöä. Ravitsemusterapeutti kertoo aiheesta ja asukkaat saavat vapaasti kysellä. Aihe herättää vilkasta keskustelua.Ryhmän jälkeen muutama asukas käy ulkoilemassa, yhdellä on omahoitajakeskustelu. Koulukirjat aukeavat yhdessä huoneessa. Klo:15.45 asukkaat siirtyvät olohuoneeseen odottelemaan päivällistä. Kellon kilahdettua päivällisannostelut käynnistyvät tuttuun tapaan. Päivälliseksi saamme nauttia lohikeittoa, minkä jälkeen kaikki siirtyvät olohuoneeseen viettämään yhteistä aikaa.

Ilta


Kahdella asukkaallamme on tänään lupa lähteä iltalomalle. Päivällisen jälkeen he sujauttavat nopeasti ripsiväriä ripsiin, vaihtavat tyylikkäät farkut jalkaansa ja lähtevät iloisesti nauraen Helsingin keskustaan. Muu porukka osastolla päättää katsoa yhdessä elokuvan. Elokuva nimeltään "Hachiko – tarina uskollisuudesta" avaa yhden hoitajan padot ja nenäliinoille on tarvetta. Elokuvan jälkeen on vielä hetki aikaa omahoitajakeskusteluille ja omalle vapaa-ajalle. Ilta sujuu kaikin puolin mukavasti.Iltapala alkaa klo: 19.30 ja isossa ruokapöydässä katsellaan iltapalan aikana televisiosta Salattuja elämiä. Se on sellainen osastolla elänyt perinne, joka on siirtynyt vanhoilta asukkailtamme aina uusille asukkaille – vuodesta toiseen. Mitäköhän sitten käy kun Salatut elämät joskus päättyy? Osa saattaa ehkä huokaista helpotuksesta ;)

Iltapalan jälkeen kaikki viettävät jälleen yhdessä aikaa olohuoneessa. Yksi asukkaista pyytää hoitajaa hieromaan hartioitaan. Lyhyen neuvottelun jälkeen olohuoneessa aloitetaan yhdessä musiikin kuuntelu. Jokainen soittaa halutessaan ja vuorollaan yhden kappaleen. Hoitajat saavat myös vuoronsa. Hoitajat eivät voi välttyä nuoruuden nostalgisilta fiiliksiltä, kun 70–90-luvun hitit kajahtavat ilmoille.


Yöhoitaja saapuu klo:20.30. Hoitajat siirtyvät iltaraportille. Asukkaiden ilta jatkuu vielä leppoisaan tapaan olohuoneessa yöhoitajan seurassa, kunnes on aika mennä nukkumaan. Hyvin nukkuneena on helpompaa jatkaa uuteen päivään.


Mukavaa päivää lukijoille!
Terveisin,

Venla Eronen9 kommenttia:

 1. Kiitos.
  Oli mukava lukea miten siellä päivät sujuvat kun omasta olemisesta siellä on jo kymmenisen vuotta.
  Siis asukkaana. Potilaana. Ym.
  Paljon on varmaan muuttunut mutta paljon on tuttua
  - etenkin se tärkein.
  Usko toipumiseen ja välittäminen.
  Kunpa minulla olisi voinut olla mahdollisuus olla siellä tarpeeksi pitkään.
  25 vuotta sairautta takana. Silloin näytti paremmalta mutta nyt
  - niin yksin ja vailla ymmärrystä. Ulkopuolista.
  Mutta oli pakko mainita tuosta mukaista sillä tiedän kenen se on ja uskon muistavat keneltä ☺
  Pienet suuret asiat ovat tärkeitä muistoja.
  Kerro silloiseen omahoitajalleni terveisiä. Eli mukin omistajalle
  Ei ole väliä vaikkei hän tietäisivät keneltä ne tulevat. Kunhan vaan hän saa iloisia terveisiä..

  Paljon halauksia siis ��
  Ja tsemppiä sairauden Kanssa taisteleville ��

  H

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Kerrotaan terveisiä😊 Kaikkea hyvää sinulle. Älä menetä toivoa!

   Terveisin,

   Venla Eronen

   Poista
 2. Hei!
  Alkoi kiinnostamman tuo suolan käytöstä keskustelu. Pystyisitkö referoimaan, mitä siitä puhuttiin? Itselleni sen käyttö on siis erittäin epämiellyttävää ja haastavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Pitääkin ehkä tarttua tähän ja kirjoittaa jossain vaiheessa ihan oma kirjoitus ravitsemusterapeuttimme avustuksella.

   Terveisin,

   Venla Eronen

   Poista
  2. Kiinnostaisi lukea lisää suolan käytöstä. Olen yrittänyt googletella aiheesta myös englanniksi mutta en ole löytänyt juurikaan tietoa. Kiinnostukseni aiheeseen johtuu siitä että syömishäiriöstä kärsivä läheiseni käyttää todella paljon suolaa.

   Poista
 3. Hyvä postaus, lisää tällaisia. Olisi kiva lukea/kuvia ruoista mitä siellä tarjotaan. Yllätys tuo rentoutushetki, siitäkin olisi kiva lukea lisää. Myös retkistä joita siellä tehdään. Voiko siellä olla kasvissyöjä/vegaani? Syövätkö hoitajat samaan aikaan kun potilaat? Onpa tuo iltapala aikaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin ihan samaa iltapalan ajankohdasta. Tuleepa ptkä väli aamupalaan!

   Poista
  2. Hei! Iltapala on tosiaan klo:19.30. Osalla asukkaistamme voi olla lisäksi ravitsemusterapeutin kanssa sovittu myöhäisiltapala, jos väli aamupalaan tuntuu liian pitkältä. Asukas voi myös halutessaan pyytää ylimääräisen iltapalan, vaikka siitä ei olisi ravitsemusterapeutin kanssa sovittukaan.

   Terveisin,

   Venla Eronen

   Poista
  3. Hei! Rentoutus on päivittäin pidettävä rauhoittumisen, rentoutumisen harjoittelun ja levon hetki lounaan jälkeen. Sen sisältö vaihtelee varmasti sen mukaan kuka sen ohjaa. Yleisin ja ehkä monille alkuun helpoin rentoutus on musiikkirentoutus. Rentoutus voi pitää sisällään myös hierontaa, mindfulness-harjoituksia ja muita kehollisia tai puheella ohjattuja harjoituksia, aina vähän sen mukaan millaisia asukkaita meillä on. Ajatuksena kuitenkin on, että toipuva oppii, että ruokailun jälkeen on lupa rauhoittua ja voi löytää samalla terveitä keinoja ahdistuksen hallintaan.

   Osastoretket vaihtelevat osaston asukkaiden mukaan. Yleensä retki on lauantaisin. Retkellä voidaan mennä esim. elokuviin, keilaamaan, puistoon pelailemaan pelejä, shoppailemaan jne. Retkellä syödään välipala kahvilassa.

   Kuuntelemme aina asukkaidemme toiveita ravitsemuksen suhteen. Kasvissyönti on mahdollista. Vegaaniruokavaliolla valitettavasti on hankalampaa korjata ravitsemustilaa, joten sitä ei yleensä hoidon aikana voi noudattaa. Tärkeää ruokavaliota mietittäessä on tarkastella palveleeko ruokavalio tervehtymistä vai sairautta.

   Syömishäiriökeskuksen hoitomalliin kuuluu, että hoitajat ruokailevat asukkaiden kanssa. Samaa ruokaa syömme, toki allergiat huomioiden.

   Terveisin,

   Venla Eronen

   Poista