perjantai 22. heinäkuuta 2016

Ero syömishäiriöstä voi tuntua rakkaasta luopumiselta

Syömishäiriöstä irtipäästäminen voi olla kuin ero rakkaasta, mutta kuormittavasta, tuhoisasta ja alistavasta puolisosta. Eroprosessin aikana, loppumetreillä varsinkin, voi tuntea ikävää, kaipuuta ja pelkoa tulevasta. Jokin mitä ennen oli, on eron jälkeen poissa. Toiseen ei voi enää turvautua, ei kuunnella toisen ohjeita, eikä toisesta ole enää seuraa. Samalla ne ikävät asiat, mitkä eroon ovat ehkä  johtaneetkin, eivät enää ole taakkana jokaisessa päivässä. Huutoa, toiselle raivoamista, jatkuvaa riitelyä ja sättimistä ei tarvitse enää kuunnella ja sietää.


 Jokainen eron kokenut tietää, että eron hetkellä ihminen joutuu tekemään matkan omaan sisäiseen maailmaansa, tutustumaan itseensä ja etsimään itsestään voimavarat jatkaa eteenpäin. Muutoin ihminen jää ontoksi, vanhan rakkauden perään kaipaavaksi kuoreksi. Sellainen ihminen on altis tarrautumaan ensimmäiseen vastaan tulevaan asiaan tai ihmiseen, jotta oma olo ei tuntuisi niin hylätyltä tai yksinäiseltä – tyhjältä.

Tyhjyyden tunteessa kulkeva ja oljenkorsiin tarrautuva ihminen on vaarassa upota lahon laivan lailla. Sen vuoksi matka itseen on välttämätön, vaikka se tuntuisikin vaikealta ja pelottavalta. Sen matkan aikana joutuu ehkä huomaamaan ne asiat, miksi on huonoon suhteeseen ajautunut, miksi on suhteessa roikkunut niin pitkään ja mikä omassa itsessä altisti huonolle suhteelle – miksi siis suostui alistettavaksi. Itsetietoisuuden avulla voi välttää uuteen huonoon suhteeseen ajautumisen.

On kuitenkin hyvä huomata, että vaikka rikkoutunut suhde olisikin ollut huono ja kaikin puolin haitallinen, on toista silti voinut rakastaa. Sitä on ehkä kokenut, että toinenkin on rakastanut. Onnistuakseen luopumaan toisen rakkaudesta, ihminen voi tarvita jonkinlaisen merkin. Eräälle ystävälleni tuo merkki oli entisen pitkäaikaisen poikaystävän äänen muuttuminen. Ystäväni ero oli pitkä ja toiveita suhteen jatkumisesta heräsi hänessä aina aika ajoin. Hetken aikaa hän pystyi näkemään jokaisen puhelun tai tapaamisen rakkauden ja yhdessä olon mahdollisuutena. Tuossa todellisuudessa hän riutui ennen merkin huomaamista.

Eräänä päivänä eron todellisuus ja lopullisuus iski ystävääni hyökyaallon lailla hänen puhuessaan puhelimessa entisen poikaystävänsä kanssa. Poikaystävän ääni oli muuttunut toisenlaiseksi. Ääni oli kuin se ääni, minkä ystäväni oli kuullut, kun poikaystävä puhui ystävilleen, tuttavilleen tai vieraille ihmisille. Se oli erilainen kuin se ääni, millä poikaystävä oli suhteen aikana puhunut ystävälleni. Se oli sellainen, mitä ystäväni oli luullut keinotekoiseksi ja epäaidoksi.

Asiaa uudesta näkökulmasta pohdittuaan, ystäväni kuitenkin ymmärsi, että tietynlainen ääni oli varattu vain omalle rakkaalle. Muille ihmisen ääni on toisenlainen, mutta silti aito. Ilman tuota vain rakkaalle suunnattua ääntä ystäväni oli helpompi päästää irti entisestä poikaystävästään. Erosta tuli todellinen ja ystäväni alkoi suunnata katsettaan tulevaan, vaikka se alkuun haikealta tuntuikin. Hän oli kuitenkin varma, että vanhaan ei ole enää palaamista.

Syömishäiriöstä eroamista voisi tarkastella myös äänen muuttumisen näkökulmasta, joskin äänen muuttuminen tapahtuu käänteisesti ystäväni tilanteeseen verrattuna. Meillä jokaisella on oma sisäinen ääni. Syömishäiriö valtaa tuon sisäisen äänen ja muuttaa äänen sävyn julmaksi, kylmäksi ja kohtuuttomaksi, mutta samalla myös jotenkin houkuttelevaksi ja monia asioita lupaavaksi. Tuon äänen sävy on juuri tietynlainen vain syömishäiriötä sairastavalle itselleen. Toipuessaan syömishäiriöstä ihminen kuulee omassa sisäisessä äänessään vaihtelua. Välillä tutun ja julman, mutta viekoittelevan äänen kuuleminen voi synnyttää ajatuksia tuhoisan suhteen jatkamisesta syömishäiriön kanssa. Välillä taas huomaa, kuinka ääni onkin lempeämpi ja itsellä on vahvempi olo irtaantua – erota syömishäiriöstä. Onnistuminen eroamisessa kuitenkin vaatii sitä, että ymmärtää tuon lempeämmän äänen olevan aito.

Voisiko ajatella, että kun tuon sisäisen äänen sävy muuttuu pysyvästi erilaiseksi, on syömishäiriö kokonaan poissa  ja ero syömishäiriöstä on täyttä totta? Olisiko syömishäiriö kokonaan poissa silloin, kun äänessä huokuu taas terve rakkaus itseä kohtaan? Niinäkin hetkinä kun sisäinen ääni ilmentää kiukkua ja vihaa tai sättii loukkaavaan sävyyn, kuultaa äänessä silti rakkaus viimeistään myrskyn jälkeen. Sellaisen sisäisen äänen kanssa voi suunnata kohti tulevaa. Silloin ei ole enää ontto ja tyhjä kuori, joka on altis tarttumaan huonoihin oljenkorsiin. Silloin on tehnyt matkan itseen. Silloin voi viimeistään antaa elämälle mahdollisuuden ilman syömishäiriötä.


Miten sinä kuvailisit eroprosessiasi syömishäiriöstä? Millaisia merkkejä sinä tarvitsit, jotta uskalsit erota?


Terveisin,

Venla Eronen3 kommenttia:

 1. Hei Omenatuvan lukijat! Jään lomalle, joten ei kannata ihmetellä, jos blogin kommentteihin ei reagoida. Blogijulkaisuja kuitenkin luvassa normaaliin tapaan 2 kertaa kuussa.

  Mukavaa kesän jatkoa kaikille!

  Terveisin,

  Venla Eronen

  VastaaPoista
 2. Olen toipumisvaiheessa monen vuoden anoreksian jälkeen ja todella haluan parantua, mutta pelkoja on niin monta. Pelkään 1. muuttuvani laiskaksi(olen aktiiviliikkuja, liikunta on elämäntapani!)2. ruokamäärien vain lisääntyvän 3. lihominen tuntuu kielletyltä(kun sitä kaikkialla paheksutaan ja koitetaan välttää) 4. minusta tulee välinpitämätön terveellisen ruoan suhteen(alan syömään herkkuja)5. en usko itseeni että voisin parantua vuosien jälkeen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Olen itse kuntoutunut nyt 1,5 vuotta 17 vuotta kestäneestä vaikeasta syömishäiriöstä. Olen toipunut pikkuhiljaa, muuttanut koko elämääni, rakentanut uutta ja luopunut vanhasta. Aluksi se oli hyppy tuntemattomaan. Minulla ei oikeastaan ollut kovasti pelkoja, sillä en osannut kuvitella minkälaista elämä voisi olla ilman syömishäiriötä. Ymmärrän kuitenkin tuon sisäisen puheen. Minun sisäinen puheeni on tullut lempeämmäksi sitä myöten kun olen tuen avulla opetellut huolehtimaan itsestäni. Syömishäiriö on irrottanut otettaan sitä myöten kun olen mennyt pelkojani kohti ja tehnyt sairauden vaatimuksia vastaan. Eikä se pohjaminä sieltä minnekään muutu. Jos liikunta on elämäntapasi, miksi sinusta yhtäkkiä tulisi sohvaperuna? Miksi keho vaatisi vain lisää ravintoa saatuaan sitä tarpeeksi korjaustöihin ja elämiseen? Onko painon nousu sinun omasta mielestäsi kielletty asia? Ja viimeiseksi: kaikki on mahdollista, ihmeitäkin sattuu. Usko itseesi. Jos minä ja moni muu on pystynyt repimään itsensä maan pinnalle sieltä sairausrotkosta, pystyt sinäkin. Mieti missä tilanteessa haluat olla viiden vuoden päästä. Et ainakaan olla sairauden talutusnuorassa ilman omaa päätäntävaltaa, eikö?

   Poista