perjantai 2. joulukuuta 2016

Kohti tervettä liikuntaa (OSA 1) – Pakkoliikunnan tunnistaminen

Liikunta vahvistaa ihmisen fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia.  Sen merkitys terveydelle on selkeä. Syömishäiriö kuitenkin ottaa usein liikunnan vaaralliseksi työkalukseen, jolloin liikunnan terveyttä edistävät vaikutukset katoavat ja liikunta muuttuu haitalliseksi pakkoliikunnaksi. Raja terveen, mutta runsaan ja tavoitteellisen liikunnan sekä pakkoliikunnan välillä voi olla vaikea hahmottaa.

Pakkoliikunnasta löytyy useita blogikirjoituksia, joten en kuvaile tässä pakkoliikuntaa tarkemmin. En halua antaa vahingossa  kenellekään syömishäiriön kanssa kamppailevalle vinkkejä itsensä kiduttamiseen, sillä sitä pakkoliikunta mielestäni todellisuudessa on. Keskityn kaksiosaisessa kirjoitussarjassani pakkoliikunnan kuvailun sijaan siihen, miten pakkoliikunnasta voisi päästä irti ja liikkua terveellisesti. Tämä ensimmäinen osa käsittelee pakkoliikunnan tunnistamista. Toisen osan julkaisen tammikuussa.



Päästäkseen irti pakkoliikunnasta, ihmisen tulee ensin tiedostaa tekevänsä sitä. Moni syömishäiriöön sairastunut kuitenkin kieltää voimakkaasti kärsivänsä pakkoliikunnasta, sillä liikunnasta on muodostunut heille keino paeta ahdistavia tunteita tai he eivät edes huomaa liikkuvansa pakonomaisesti. Silloin muut ihmiset voivat joutua herättelemään sairastunutta asian äärelle. Tilanteen selkeyttämiseksi, kannattaa pohtia seuraavia kysymyksiä itsekseen tai yhdessä jonkun kanssa:

Mitkä ovat motiivisi liikkua?
Mikäli liikunta ei tuota sinulle iloa, kannattaa suhdetta liikuntaan miettiä. On mahdollista, että liikkumisen motiivit eivät enää ole terveitä, jos liikunnasta on poistunut iloa ja hyvää oloa tuottavat vaikutukset. Toki on välillä normaalia lähteä liikkumaan, vaikka hetken tekisi mieli jättää liikkuminen väliin, mutta jos huomaat lähteväsi aina tai lähes aina liikkumaan itseäsi pakottaen, on suhteessasi liikuntaan jotain vialla. Olet joko väärän lajin äärellä tai liikut vääristä syistä. Liikunta tuottaa harvemmin iloa, jos liikunnan ainoat motiivit ovat ulkonäkö, energian polttaminen ja tunteiden vältteleminen. Ei ole myöskään tavatonta, että syömishäiriöön sairastunut perustelee liikkumistaan näennäisesti hyvillä syillä, kuten terveys, vaikka todelliset liikkumiseen ajavat motiivit olisivat pahan olon vältteleminen ja itseinho. Liikunnan perimmäisten motiivien rehellinen tarkastelu onkin yleensä tarpeen.

Mitä tapahtuu, jos suunniteltu liikunta jää väliin? 
Ärtymys tai harmitus peruuntuneista treeneistä voi vielä olla ihan normaalia, mutta jos huomaat, että ahdistut voimakkaasti, muutut huonotuuliseksi, alat vähentää merkittävästi syömiäsi ruokia tai lisäät toiseen päivään sanktiona ylimääräisiä treenejä muiden treenien lisäksi, voi liikuntasi olla epäterveellä pohjalla.

Pystytkö jättämään liikunnan väliin, jos olet esimerkiksi sairaana tai loukannut itsesi?
Suhteesi liikuntaan on pakonomainen ja vaarallinen, jos lähdet liikkumaan vaikka pää kainalossa. Asetat itsesi hengenvaaraan, jos lähdet esimerkiksi juoksulenkille, kun olet kuumeessa. Jos taas rasitat esimerkiksi jalkaasi, jos se on loukkaantunut, hidastat sen parantumista ja sinulle voi jäädä pysyviä vammoja. Sairaana pitäisi pystyä lepäämään. Jos et pysty, liikuntasi on pakonomaista.

Millainen suhde liikunnalla on syömiseesi? 
Tilanteesi on todennäköisesti hyvä, mikäli syöt riittävästi ja ajattelet, että ruuasta saat virtaa jaksaaksesi liikkua. Pystyt myös nauttimaan ruuasta. Jos taas näet, että kaikki syöty ruoka tulee heti kuluttaa, olet väärillä teillä. Moni syömishäiriöön sairastunut haluaa lähteä pakonomaisesti kuluttamaan heti syötyään. Toiset taas haluavat liikkua jatkuvasti nälkäisenä. Molemmat ovat huonoja toimintatapoja. Ruuan ja liikunnan suhteessa on myös yleensä jotain kyseenalaista, jos näet ruuan vain polttoaineena eikä ruualla ole sinulle minkäänlaista mielihyvää tuottavaa ja sosiaalista merkitystä.

Liittyykö liikkumiseen paljon erilaisia itse muodostettuja ja joustamattomia sääntöjä ja aikatauluja?
Mikäli huomaat, että liikkumistasi ohjaavat itse rakentamasi joustamattomat säännöt ja aikataulut, kärsit todennäköisesti pakkoliikunnasta. Joustamattomuus, itsensä rankaiseminen ja liikkuminen sääntöjen mukaan tilanteesta riippumatta, ovat aina hälyttäviä merkkejä. Olet jo todella heikoilla jäillä, jos et esimerkiksi selviä jumppaamatta vaikkapa läheisen juhlista tai koulupäivästä. Sinun olisi hyvä pysähtyä pohtimaan sääntöjesi järkevyyttä, jos ne rajoittavat merkittävästi elämääsi. Mikäli alat sättiä tai rangaista itseäsi voimakkaasti sääntöjäsi rikkoessasi, on tarpeen tuoda lempeyttä ja väljyyttä mukaan liikuntakuvioihisi.

Millaisia muistikuvia edelliseen liikuntasuoritukseesi liittyy? 
Kysy itseltäsi millainen oli ympäristö missä liikuit. Pystyitkö kiinnittämään huomiota esimerkiksi luontoon tai muihin ihmisiin? Mitä ajatuksia sinulla oli liikunnan aikana? Mikäli huomaat, että muistat vain verenmaun suussa tai synkkiä ajatuksia itsestäsi, kehostasi tai ruuasta, et ole ollut tietoisesti läsnä. Et ehkä muista miten kaunis luonto oli ympärillä tai millaisia ohjeita sait ohjaajalta ryhmäliikuntatunnilla. Olet ollut jossain sisäisessä kuplassa, jossa tarkoituksenasi on ollut vain kuluttaa, paeta tai rangaista itseäsi. Olet myös saattanut jättää kuuntelematta kehosi viestejä, etkä ole esimerkiksi huomannut loukanneesi itseäsi. Toki äärirajoille viedyissä liikuntasuorituksissa mm. huippu-urheilijat osaavat etäännyttää huomionsa väsymyksestä ja kivusta. Jos kuitenkaan et ole huippu-urheilija ja huomaat jatkuvasti olleesi irti kehotuntemuksistasi, huoli on aiheellinen.

Pystytkö rentoutumaan liikuntasuoritusten välillä? 
Liikunnan jälkeen pitäisi antaa kehon palautua ja levätä. Tarkastele pystytkö istumaan lihaksia jännittämättä tai seuraako pitkällään olemisesta tai istumisesta ahdistusta. Pakotatko itsesi liikkumaan edes pienimuotoisesti kaikissa arjen hetkissä? Mikäli huomaat, että et salli lepoa ja ”energian kuluttaminen” on ajatuksissasi tai toimintatavoissasi jatkuvasti läsnä, tulisi tilanteeseen hakea muutosta. Pakkoliikunta on tällaisessa tilanteessa jo varsin voimakasta ja pitkälle vietyä.

Sanovatko muut jatkuvasti, että liikut liikaa?
Onko joku muu tuonut esille huolta liikkumisestasi? Mikäli näin on ja huomaat jopa suuttuvasi siitä, olisi sinun hyvä pysähtyä tarkastelemaan mistä läheisen huoli kumpuaa ja mitä oma reaktiosi kertoo. Paljon ja kovaa treenaaminen on usein haitallista ilman oikeanlaista ohjausta ja terveyden kokonaisvaltaista huomioimista. Moni syömishäiriöön sairastunut ei myöskään laske liikunnaksi esimerkiksi kävelyä tai sitä, että liikkuminen on läsnä kaikissa toimissa, jopa levossa. Määrittele toisen kanssa mitä tarkoitatte liikunnalla. Pakkoliikunta ei ole vain sitä, että teet äärisuorituksia. Pakkoliikunta on jatkuvaa itsensä rasittamista, vaikka rasituksen intensiteetti ei olisikaan koko ajan suurta. Toisella on yleensä siis syy huoleensa.

Onko liikunta elämäsi keskipisteenä vai rakentuuko liikunta osaksi elämääsi?
Liikunta on yleensä terveemmällä pohjalla, mikäli se on osa elämää ja se ei estä esimerkiksi sosiaalista elämääsi. Liikunta rakentuu silloin elämäsi ympärille joustavasti. Liikuntasi on todennäköisesti pakonomaista silloin, kun se on elämäsi keskipiste, jonka ympärille rakennat muun elämän, jos se sinne vain mahtuu. Muu elämä saattaa jäädä jopa täysin syrjään. Toki monet paljon ja tavoitteellisesti treenaavat urheilijat ovat tämän kysymyksen kanssa varmasti eri linjoilla, mutta jos edellisten kysymysten kanssa huomasit tilanteessasi ongelmia, on todennäköistä, että liikunta on haukannut elämästäsi liian ison palan ja kärsit pakkoliikunnasta.


Millaisia kysymyksiä sinä lisäisit tähän listaan? Miten pakkoliikunnan voi tunnistaa?

Terveisin,

Venla Eronen

8 kommenttia:

  1. Milenkiintoinen aihe, joka on vahvasti koskettanut itseäni yli 10 v. Sairastuttuani syömishäiriöön, tuli pakkoliikunta vahvasti kuvioon mukaa. Minun oli pakko tehdä tietty määrä liikuntakertoja viikossa. Liikuntakerran piti kestää tietyn aikaa, jos se kesti vähemmän, tein seuraavalla vielä pidemmän liikuntajakson. Lähdin liikkumaan oli olo mikkä tahansa., mutta en kuitenkaan kuumeisena. Liikunta määritti myös syömiseni. Jos liikuin vähemmän, syöin mysö vähemmän. Liikunnasta katosi täysin ilo ja nautinto. Heräsin aamulla varhain salille ennen töihin lähtöä. Lähdin vaikka olisin nukkunut miten huonosti tahansa.

    Tätä kesti 10 v, ennen kuin havahduin, että eihän tässä ole mitään järkeä. Liikuin sen vuoksi, ettei paino nousisi. Väsytin itseni täysin. Jätin kuntosalin pois kokonaan, koska en tuntenut saavani siitä yhtään mitään. Koin ahdistusta ja huonoa oloa. Nautin luonnossa kävelystä ja sitä teen silloin kun huvittaa. Kuitenkin useamman kerran viikossa. Koen vieläkin joskus ahdistusta jos liikuntaa tulee vähemmän. Mutta onneksi järkeistämällä ajatuksiani olen päässyt terveemälle tielle. Liika liikunta aiheutti rasitusvammoja kehooni. Ne ovat nyt parantunet.

    Työstän vielä syömisiäni, hiljaa hyvä tulee. Olen alkanut tekemään niin, mikä sopii itselle, en sen mukaan mitä jossain niin kehotetaan tekemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Anonyymi. Kuvauksesi tuo hyvin esille sen, miten vaikeasta asiasta pakkoliikkumisessa on kyse. Hyvä kuulla, että havahduit tilanteeseesi ja olet onnistunut tekemään muutoksia.

      terveisin,

      Venla Eronen

      Poista
  2. En koe olevani sairas,olenhan normaalipainoinen vaikka mielestäni ylipainoinen. Asumisyksikön ohjaajat eivät rajoita liikkumista, mutta yrittävät pakottaa syömään jos epäilevät etten syö. Päivittäinen liikunta on tärkeää ja mitä enemmän sen parempi. Kaverit vähän ihmettelee tätä liikunnan määrää muttei kommentoi negatiiviseen sävyyn. Peruspäivä 2-3 lenkkiä ja sali 1-2 kertaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tilanteeseesi ei oikein voi ottaa kantaa, kun ei sinua tunne. Liikunnan määrähän ei automaattisesti kerro onko kyse pakkoliikunnasta. Sinulle suosittelisin kuitenkin miettimään vastauksia kirjoituksen kysymyksiin ja miettimään sitä kautta omaa tilannettasi. Huomaathan myös, että paino ei ratkaise sitä onko syömishäiriötä tai kärsiikö pakkoliikunnasta. Normaalipainoinenkin voi olla aliravittu tai kärsiä liiallisen liikunnan seurauksista. Kuvaamillasi liikuntamäärillä riittävästä ravitsemuksesta huolehtiminen on erityisen tärkeää. Ja se riittävä määrä on kohdallasi myös melko paljon suurempi, kuin vähemmän liikkuvilla.

      Miksi päivittäinen liikunta on sinulle erittäin tärkeää? Mitä tapahtuu, jos sitä ei joskus olekaan? Pystytkö välillä lepäämään?

      Terveisin,

      Venla Eronen

      Poista
    2. Liikunta on tärkeää,koska yritän saada painoa alas. Jos en liiku tulee ahdistus viimeistään illalla ja psniikkikohtauksia välillä. En kestä peilikuvaa. Sairauksiini kuuluu mielialojen voimakas vaihtelu ja masennusjaksot milloin vihaan itseäni ja sitä miltä vartalo näyttää.
      Tietenkin on päivä kun ei olisi energiaa mihinkään koska syöminen on vähäistä. Omahoitajani sanoo että mulla on vääristynyt kehonkuva. Onhan sitä ravitsemusterapiaa ehdotettu mutten ole suostunut koska mielestäni en tarvitse.

      Poista
    3. Hei! Nyt kertomasi perusteella sanoisin, että sinulla on pakkoliikuntaa. Huomasitko. että pakkoliikunnasta on myös toinen kirjoitus täällä: http://syomishairiokeskus.blogspot.fi/2017/01/kohti-tervetta-liikuntaa-osa-2-irti.html

      Ja toki minäkin sinulle sitä ravitsemusterapiaa suosittelisin. Syömishäiriöstä irti pääsemiseksi kannattaa ottaa kaikki tarjottu apu vastaan, vaikka se pelottaisikin. Syömishäiriöstä voi toipua, yksin ei kannata asioiden kanssa kamppailla.

      Voisitko löytää jostain sellaista apua, että saisit opeteltua uusia keinoja ahdistuksen hallintaan? Niistä olisi sinulle apua niin tuohon kehonkuvaan, syömiseen kuin liikkumiseenkin liittyviin ahdistuksiin.

      Terveisin,

      Venla Eronen

      Poista
    4. Olen käynyt joskus dkt-ryhmässä mutta ei auttanut lisäksi hoitajan kanssa tehty hengitysharjoituksia..Noista ei ole ollut apua...Usein joutuu turvautumaan tarvittavaan lääkkeeseen vaikka en haluaisi joutua syömään ylimääräisiä. Muutenkin haluaisin että lääkitystä vähennettäisiin koska osa lääkkeistä lihottaa. Tänä aamuna vähän parempi fiilis kun lähdin eilen myöhään illalla käymään vielä salilla.

      Poista
    5. Hei! Suosittelisin sinulle vielä luettavaksi Pippa Laukan kolumnin tältä päivältä: http://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005253747.html

      Terveisin,

      Venla Eronen

      Poista